Språk

sv-se en-gb

Äppelhyllan

Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker. Men alla böcker passar inte alla. Därför finns Äppelhyllan på stadsbibliotekets barnavdelning.

Här hittar du böcker och medier för och om barn med funktionshinder. Böcker som väcker läsglädje, men också ger stöd och inspiration till dig som vuxen, i ditt arbete eller som förälder.

På Äppelhyllan hittar du bland annat dessa medier:

Talbok

Alla barn och ungdomar som har svårt att läsa får låna talböcker. En talbok är en inläst version av en utgiven bok. Talböckerna är inlästa på cd-rom och kallas Daisy-talböcker. En Daisy-skiva ser ut som en vanlig cd-skiva men fungerar lite annorlunda. För att kunna lyssna på en talbok behövs en särskild Daisy-spelare eller ett program till din dator.
Läs mer om talböcker på MTM:s hemsida
 

Talböcker med text

Talböcker med text innehåller ljud samt den tryckta bokens text och bilder. När man lyssnar på en talbok med text med läsprogram visas text och bilder samtidigt på skärmen. Bilderna beskrivs oftast så att de blir tillgängliga även för personer med synskada.
Det finns flera läsprogram, både för Mac och PC, några av dem kostar pengar. Amis är ett gratis läsprogram för PC som du kan ladda ner från Legimus.
Amis finns för fri nedladdning här.
 

Talböcker för lästräning

Om du vill träna på att läsa kan du låna talböcker för lästräning. Tillsammans med den tryckta boken finns en Daisy-skiva med inläsning av texten.
Talböcker för lästräning består av en vanlig inläsning och en eller flera långsamma inläsningar. När man lyssnar på talboken följer man samtidigt med i den tryckta boken, som ska ha kort och lättläst text, läsvänlig typografi och ha roligt eller spännande innehåll.
 

DVD med teckenspråk

För dig som är hörselskadad finns videor med sagor och berättelser med teckenspråk.
 

DVD med teckensånger

Videor som visar sånger som framförs med tecken och rörelser.
 

Lättläst

Böcker med bilder kan vara ett bra stöd för att lära sig begrepp och ord. I Äppelhyllan hittar du böcker med enkelt språk och tydliga bilder.
 

Datorspel

Du kan låna hem roliga datorspel som tränar språk och olika begrepp.
 

Taktila böcker

Om du inte kan se kan du läsa med fingrarna. Taktila böcker är böcker man känner på.

 

Tillbaka till Förskola och skola på Arboga bibliotek

Kontakta oss

Barnbibliotekarie
/konsumentvägledare
Louise Jeurling
louise.jeurling@arboga.se
Direkt: 0589-873 05