Språk

sv-se en-gb

E-böcker och strömmande ljudböcker

Via biblioteket kan du låna både nedladdningsbara e-böcker och strömmande ljudböcker på internet. Vilket du väljer beror på om du vill läsa eller lyssna på boken.

Låna e-böcker och strömmande ljudböcker (länk till e-boksportalen, öppnas i nytt fönster).

Det är gratis att låna e-böcker

Det är gratis att låna e-böcker och ljudböcker, det enda du behöver är ett lånekort hos oss och en pinkod. Du kan låna 2 e-böcker per vecka och lånetiden är 28 dagar. När lånetiden är slut lämnas boken tillbaka automatiskt. Du behöver alltså inte komma ihåg att lämna tillbaka böckerna och det blir inte heller några förseningsavgifter.

Du lånar e-böcker via knappen "Låna e-böcker"

E-böckerna lånar du från e-boksportalen, en särskild katalog som du hittar via knappen "Låna e-böcker" till höger.

Du kan ladda ner e-boken eller läsa den direkt online

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din dator, surfplatta eller smartphone. Information om läsarprogram till e-böcker och vanliga frågor och svar hittar du till höger under rubriken "Mer om e-böcker".

Du använder olika ljudboksspelare beroende på din apparat

För att lyssna på e-ljudböcker måste du vara ansluten till internet. Beroende på vilken apparat du vill lyssna på, används olika slags ljudboksspelare. Se vad som gäller för din dator, surfplatta eller smartphone här nedan eller på sidan "Så funkar det" på e-boksportalen.

  • Lyssnar du på ljudboken på en dator används en spelare i Flashformat. Den öppnas i ett nytt fönster när du klickar på ”Lyssna”.
  • Lyssnar du på ljudboken på en iPad/iPhone eller en Android-surfplatta eller smartphone behöver du först ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store eller Google Play. Appen öppnas automatiskt när du klickar på ”Lyssna”. Logga sedan in med ditt lånekortsnummer och pinkod.
  • Lyssnar du på ljudboken på en iPhone som är äldre än version 5s används en spelare som är specialanpassad för att fungera direkt i iOS standardwebbläsare Safari. Den öppnas i ett nytt fönster när du klickar på ”Lyssna”.

Du kan ladda ner e-ljudboken och lyssna offline med appen Biblio

Lyssnar du på e-ljudböcker via appen Biblio kan du välja att ladda ner böckerna. De är då tillgängliga offline i appen under låneperioden. Tänk på att det behöver finnas tillräckligt med utrymme tillgängligt på enheten, annars kan det gå trögt. Detta gäller speciellt för stora, det vill säga långa, ljudböcker som kräver mycket plats.

Kom igång

Hur lånar jag e-böcker?

1. Det första du behöver är ett läsarprogram för att kunna läsa e-boken på din dator eller annan enhet. De är gratis. Vilket program du bör välja beror bland annat på var du vill läsa e-boken, på datorn eller på mobilen. (Du har också möjlighet att läsa boken direkt i din webbläsare men då krävs det att du hela tiden är uppkopplad mot internet.)

Du kan även läsa e-böcker i Axiell Medias app Biblio som du laddar ner gratis från Google Play eller App Store. Då behöver du inte auktorisera din enhet med Adobe-ID. Följ istället instruktionerna för hur du lånar strömmande ljudböcker nedan.

2. Skapa ett Adobe-ID. Det behöver du för att auktorisera din enhet. (Använder du Axiell Medias app Biblio behöver du inte auktorisera din enhet med Adobe-ID.)
Skapa Adobe-ID här.

3. Logga in på e-boksportalen med ditt lånekort och pinkod. Sök upp den bok du vill låna och klicka på "Låna", boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker. Klicka på "Ladda ner" för att ladda ner boken till ditt läsarprogram, eller på "Läs" för att öppna boken direkt i din webbläsare.

Hur lånar jag strömmande ljudböcker?

1. Ladda ner Axiell Medias app Biblio i Google Play eller App Store. Lyssnar du på ljudboken på en iPhone som är äldre än version 5s används en spelare som är specialanpassad för att fungera direkt i iOS standardwebbläsare Safari. Den öppnas i ett nytt fönster när du klickar på ”Lyssna”

2. Logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod

3. Sök och låna böcker. Du hittar alla dina lån under Mina lån där du kan lyssna, pausa och göra bokmärken. Spelaren kommer ihåg var du slutade senast och börjar automatiskt spela där nästa gång du öppnar boken.

Fria e-böcker

Här får du tips på webbplatser där du kan läsa hela klassiska verk i original. Det är böcker där upphovsrätten har upphört eller där det finns ett tillstånd att göra boken helt synlig.