Språk

sv-se en-gb

E-film

Du kan strömma gratis kvalitetsfilm till din dator, smartphone eller surfplatta. Allt du behöver är ett lånekort med pinkod hos oss och internetuppkoppling.

På den digitala filmtjänsten Cineasterna kan du välja mellan ett ständigt växande utbud av nyheter, klassiker, film för de allra yngsta, kortfilm och film från hela världen. Du får låna upp till 4 filmer i månaden och du får titta på dem hur många gånger du vill under 48 timmar.

Gör så här för att titta på film i din dator, smartphone eller surfplatta

1. Gå till cineasterna.se
2. Välj ditt bibliotek i rullistan (Kolsva bibliotek ingår i Köping)
3. Välj en film som du vill låna
4. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och din fyrsiffriga pinkod och klicka på ”Låna film”

Vanliga frågor och svar om e-film

Här får du svar på de vanligaste frågorna om vår digitala filmtjänst Cineasterna.

Behöver jag ladda ner en app?

Nej, du använder dig av en vanlig webbläsare och surfar till www.cineasterna.se. (Cineasterna rekommenderar att du använder webbläsaren Google Chrome för bästa upplevelse.)

Hur loggar jag in?

1. Gå till cineasterna.se
2. Välj ditt bibliotek i rullistan (Kolsva bibliotek ingår i Köping)
3. Välj en film som du vill låna
4. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och din fyrsiffriga pinkod och klicka på ”Låna film”

Skapar du ett användarkonto så kan du se dina lån

För att underlätta för dig som lånar film kan du skapa ett användarkonto, så här gör du:
Börja med att välja en film som du vill låna, fyll i ditt lånekortsnummer/personnummer och din pinkod. Därefter får du en fråga om du vill skapa en profil, fyll i uppgifterna och klicka på spara.

Nu är du inloggad på Cineasterna och behöver inte ange ditt lånekortsnummer/personnummer vid varje lånetillfälle. Du kan också favoritmarkera filmer och se dina pågående och tidigare lån.

Din webbläsare kommer att spara informationen under en tid och du kommer inte att behöva logga in vid varje tillfälle. Men om du inte använder tjänsten under en period och återvänder, då loggar du in genom att klicka på "Logga in" och anger det användarnamn och lösenord som du angav vid registreringen. Det går inte att logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod när du klickar på "Logga in".

Det är inte ett krav att skapa ett användarkonto på Cineasterna, men det underlättar för dig då du slipper att ange ditt lånekortsnummer/personnummer och pinkod vid varje lånetillfälle.

Varför kan jag inte logga in?

Om du inte kan låna film via Cineasterna, trots att du har fyllt i korrekt lånekortsnummer och pinkod, kontakta ditt bibliotek så hjälper vi dig. Felet är troligtvis kopplat till ditt lånekort, till exempel fel pinkod eller att kortet är spärrat.

Jag kan inte låna någon film trots att jag inte har förbrukat mina tillåtna lån. Vad beror det på?

Eftersom biblioteket betalar leverantören per lån finns också en maxgräns för hur många filmer som sammanlagt kan lånas per månad. När den maxgränsen är nådd går det tyvärr inte att se fler filmer förrän nästa månad. Det gäller oavsett om du har lånat någon film tidigare eller inte.

Att du inte kan se en film kan också bero på att du inte har rätt ålder för att titta på filmen. Varje film har en rekommenderad åldersgräns. När du vill låna en film görs en kontroll mot bibliotekssystemet för att avgöra din ålder. Om ett barn till exempel försöker låna en barnförbjuden film med sitt bibliotekskort kommer filmen inte att starta.

Hur länge kan jag titta på filmen?

Filmen är tillgänglig i 48 timmar efter att du har genomfört ditt lån. Under lånetiden kan du titta på filmen flera gånger.

Kommer systemet att komma ihåg var jag slutade att titta på min senaste film?

Ja, uppspelningen av filmen startar där du slutade senast förutsatt att du använder dig av samma enhet och webbläsare som du använde dig av när du började att titta på filmen. Du måste ha tittat i minst 10 sekunder på filmen för att det ska fungera.

Behöver jag lämna tillbaka en film som jag har lånat?

Nej, filmen lämnas tillbaka automatiskt efter 48 timmar.

Kan jag se vilka filmer jag har lånat?

Ja, om du har skapat ett användarkonto. Under "Din profil" visas dina tidigare lånade filmer. Filmer som är aktiva lån, det vill säga filmer som är lånade inom 48 timmar, markeras med en guldram runt filmomslaget.

Hur gör jag för att titta på Chromecast?

För iOS-användare (iPad/iPhone): Ladda hem Cineasterna - Chromecast App från Appstore och följ instruktionerna.

Om du använder dig av en Android eller dator krävs webbläsaren Google Chrome. Den finns att hämta hem gratis via www.google.se/chrome. Klicka på Cast-knappen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Hur gör jag för att titta på Apple TV?

1. Börja med att ansluta till samma wifi-nätverk på din iOS-enhet och den enhet som du vill spela upp till via AirPlay.
2. På iOS-enheten sveper du uppåt från skärmens nederkant så att du öppnar Kontrollcenter.
3. I Kontrollcenter sveper du horisontellt så att du hittar skärmen Spelas nu.
4. Ta fram listan över tillgängliga AirPlay-enheter på din iPad och välj den enhet som du vill spela upp till via AirPlay.
5. På din iPhone eller iPod touch trycker du sedan på AirPlay-symbolen för att hitta listan med tillgängliga AirPlay-enheter, och väljer enheten som du vill spela upp till via AirPlay.

Om undertexten inte visas vid uppspelning kan du göra följande: Tryck på symbolen för undertext, välj ”Av” och välj därefter önskad text (till exempel Svenska). Tryck på ”Klar” och fortsätt din uppspelning av filmen.

Hur gör jag för att titta på Smart-tv?

Tyvärr kan du inte titta på film via Cineasterna direkt på smart-tv.

Däremot kan du casta från din enhet till din smart-tv. För iOS-användare (iPad/iPhone): Ladda hem Cineasterna - Chromecast App från Appstore och följ instruktionerna. Om du använder dig av en Android eller dator krävs webbläsaren Google Chrome. Den finns att hämta hem gratis via www.google.se/chrome. Klicka på Cast-knappen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Är filmerna textade?

De flesta filmer har svensk text. En del filmer har även undertexter på fler språk, till exempel engelska, norska, finska och danska. Vilka språk som är tillgängliga styrs av respektive filmbolag.

Det går tyvärr inte att ändra storleken på undertexterna.

Hur får jag fram undertexten?

I normala fall startar den svenska undertexten automatiskt när du spelar upp en film. Om undertexten, mot förmodan, inte visas direkt vid uppspelningen kan du aktivera den genom att klicka på undertextsymbolen som du hittar längst ned i höger hörn på spelaren. Klicka på önskat språk-menyn för undertexter. Om du inte hittar symbolen så rekommenderar vi att du väljer att spela filmen i fullskärmsläge, då ska du kunna se undertextsymbolen i höger hörn.

Kan jag som låntagare önska filmer?

Ja, Cineasterna tar gärna emot filmönskemål. Skriv vilken titel som du gärna vill se i deras utbud i formuläret på Cineasternas Hjälp-sida. Därefter undersöker de om filmen finns tillgänglig.

Kontakta gärna ditt bibliotek

Hittade du inte svaret på din fråga? Kontakta gärna oss på ditt bibliotek.